Geplaatst op Geef een reactie

Begin van de bevalling

Begin van de bevalling

Begin van de bevalling

Hoe merk je dat de bevalling is begonnen?

Het begin van de bevalling

Tel jij de dagen af naar je uitgerekende datum? Of vraag je je bij elk pijntje af of dit het begin van de bevalling zal zijn? Wees dan gerust. De meeste bevallingen beginnen vanzelf tussen de 37 en de 40 weken. Je merkt vaak vanzelf dat dit écht het begin is en ook je verloskundige kan je zekerheid bieden. Mocht je toch nog twijfelen (of graag goed voorbereid zijn) lees hieronder dan meer over de eerste tekenen van de bevalling.

Begin van de bevalling

De slijmprop

Voordat de bevalling begint, verlies je de slijmprop. Dit is een taai, glazig propje van een paar centimeter groot. Helaas is het verlies van de slijmprop geen hele precieze indicatie. Het kan soms nog een paar dagen duren voordat je echt gaat bevallen. Ook merken sommige vrouwen niet dat ze de slijmprop hebben verloren.

Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen is een heel duidelijk teken dat de bevalling echt gaat beginnen. Houd er wel rekening mee dat het breken van de vliezen niet –net als in films- met een grote stortvloed gebeurt. Vaak verlies je geleidelijk wat druppeltjes vruchtwater. Neem contact op met je verloskundige als het vruchtwater niet helder of licht van kleur is.

Het begin van de weeën

Tijdens je zwangerschap heb je vaak last van voorweeën. Het verschil tussen voorweeën en de échte weeën is echter dat de weeën terug blijven komen en steeds heftiger worden. Check hoeveel tijd er tussen de pijnscheuten zit en geef dit door aan je verloskundige. Goed om te weten: weeën voelen vaak als menstruatiepijn of lage rugpijn. Weeën beginnen vaak ’s nachts en komen (in het begin) met vrij lange tussenpozen.

Start van de bevalling

Zijn er nog andere voortekenen?

Er zijn verschillende voortekenen die er op kunnen wijzen dat de bevalling nabij is. Zo kun je last krijgen van diarree, misselijkheid, rugpijn en zuurbranden. Andere vrouwen krijgen het midden in de nacht koud, terwijl andere vrouwen een enorme behoefte voelen om zich terug te trekken. Probeer altijd naar je lichaam te luisteren en nog wat extra rust te pakken de dagen voor je bevalling.

Wat als je twijfelt?

Twijfel je of de bevalling is begonnen? Neem dan contact op met je verloskundige. Deze weet je vaak gerust te stellen of kan een afspraak maken om langs te komen. Zorg er in ieder geval voor dat je rustig blijft. Een bevalling verloopt nooit helemaal zoals je van te voren verwacht had, zelfs niet als het je tweede of derde kindje is!

Bevalplan

Zodra de bevalling gaat beginnen, is het fijn om het geboorteplan er bij te pakken. In het bevalplan staan al jouw wensen duidelijk vorm gegeven. Kijk nog even rustig door welke onderdelen voor jou (en je partner) belangrijk zijn. Wees eventueel niet bang om een klein beetje af te wijken van het geboorteplan. Het geboorteplan is een leidraad maar absoluut niet bindend. Kies bijvoorbeeld toch voor pijnbestrijding als dit nodig is of zet de “rustgevende” muziek uit als je op het moment suprême niet in de mood bent voor een panfluit. Good luck!

Geplaatst op Geef een reactie

Fases van een bevalling

Fases van een bevalling

Bevalling fases

Fases van de bevalling

Baby, het is tijd!

De bevalling van elke vrouw is uniek, zelfs van de ene zwangerschap tot de andere. Soms is de bevalling binnen een paar uur voorbij. In andere gevallen test de bevalling het fysieke en emotionele uithoudingsvermogen van een moeder. Je zal pas weten hoe je bevalling zal zijn totdat ze gebeurt. Je kan je gelukkig wel voorbereiden door de typische opeenvolging van de drie fases van de bevalling  te begrijpen en door een geboorteplan van Bevalplan te gebruiken.

Fases van de bevalling

De eerste fase van de bevalling: dilatatie

Voordat de bevalling begint, is je baarmoederhals lang en stevig. Tijdens de eerste uren van de bevalling trekken de spieren van de baarmoeder samen en helpen ze de baarmoederhals te verkorten en verzachten, zodat deze kan verwijden. Voor nieuwe moeders kan deze fase zes tot 36 uur duren.

Gedurende deze tijd kan je last krijgen van:

  • Contracties – sommige kunnen vrij mild zijn, zoals menstruatiepijn; andere kunnen scherp en sterk zijn. Aanvankelijk zullen de weeën kort zijn (tussen 30 en 40 seconden) en onregelmatig. Zodra de weeën vijf minuten uit elkaar liggen en een minuut of langer duren, wordt gezegd dat de bevalling ‘vastgesteld’ is.
  • Een ‘show’ – de afvoer van een slijmprop die dik en vezelig of bloederig kan zijn. Dit kan gebeuren op de dag dat je gaat bevallen, of tot een week ervoor.
  • ‘Je water breekt’ – dit betekent dat de vruchtzak rond je baby is gescheurd. Elke bevalling is anders. Als je denkt dat je aan het bevallen bent, is het eerste wat je moet doen, ontspannen en kalm blijven.

Dingen om te doen en te proberen in het ziekenhuis:

  • Probeer je lichaam niet op te spannen tijdens weeën. Je lichaam probeert iets los
    te laten, niet vast te houden.
  • Zoek posities die comfortabel aanvoelen. Loop langzaam door de gangen, leun tegen de muren. Probeer van het bed af te blijven, tenzij voor een korte rustpauze.
Fases van een bevalling

De tweede fase van de bevalling: je baby

De tweede fase van de bevalling begint wanneer de baarmoederhals volledig is verwijd en het hoofd van de baby uit de baarmoeder naar beneden gaat en in de vagina (of geboortekanaal). Jouw taak in dit stadium is om de baby door het geboortekanaal te duwen, dus je hebt vooral gerichte vastberadenheid en energie nodig. De geboorte van je baby kan 30 minuten tot een uur of langer duren. Deze tweede fase kan verder worden verlengd als je een ruggenprik hebt. Een klein aantal vrouwen heeft hulp nodig bij hun bevalling, hetzij met een tang, hetzij met een vacuümextractie. De verloskundige kiest wat het beste bij je situatie past.

De derde fase van de bevalling: de placenta

De laatste fase van de bevalling is de bevalling van de placenta. Dit kan gebeuren op een van de twee onderstaande manieren.

Fysiologische behandeling

Fysiologische derde fase betekent wachten tot je placenta spontaan bevalt met je inspanning. Dit kan tot een uur na de bevalling duren; terwijl je wacht, wordt huid-op-huid met je baby en een eerste borstvoeding aangemoedigd.

Actief

Actief beheer omvat het injecteren van een contractiemedicijn) in je been terwijl de schouders van je baby worden geboren. Dit versnelt de bevalling van de placenta en je baarmoeder trekt zich samen om bloedverlies te verminderen en ervoor te zorgen dat je baarmoeder blijft samentrekken.
Wil je graag voorbereid zijn op je bevalling? Een geboorteplan van Bevalplan helpt je hierbij. Met een geboorteplan kan je je tijdens je bevalling helemaal focussen zonder je zorgen te maken over praktische zaken!

Fases van de bevalling

Geplaatst op Geef een reactie

Bevalling voorbereiden

Bevalling voorbereiden

Bevalling voorbereiden

Hoe bereid je je voor op de bevalling?

De bevalling voorbereiden

Bevallen is een unieke gebeurtenis en het voorbereiden en hebben van een bevalplan is dan ook zeker aanbevolen. Zodoende maak je deze ervaring des te positiever door goed voorbereid te zijn op wat komen zal. Tijdens je zwangerschap is het essentieel om goed voor jezelf en je gezondheid te zorgen. Het hebben van een goede fysieke conditie zal je veel helpen als de tijd voor de bevalling aanbreekt. Door een gezonde levensstijl aan te nemen, bied je je foetus ook een optimale omgeving om zich te ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je gezond eet, je niet rookt of drinkt, je rust en een goede kwaliteit van slapen hebt, je stressniveau verminderd en dat je doet aan lichaamsbeweging. De lichaamsbeweging moet wel volgens de aanbevelingen van de verpleegster die je zwangerschap controleert. De bevalling voorbereiden kan je rust geven zodat je ontspannender gaat bevallen.

Voorbereiding op de bevalling

Prenatale cursussen

Is het de moeite waard om je als stel te registreren voor prenatale lessen? Veel toekomstige ouders stellen zichzelf deze vraag. Het antwoord is: ja! Inschrijven voor deze cursus samen met je partner is wat ons betreft één van de beste manieren om je goed voor te bereiden op de bevalling. Het behandelt een groot aantal zeer relevante onderwerpen die je zullen helpen om je zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode beter te beleven. Daarnaast leer je handige dingen om goed voor je baby te zorgen. Het is geweldig om meer te weten te komen via het internet, maar praten met experts en andere toekomstige ouders kan een zeer lonende ervaring zijn. De bevalling voorbereiden met een online cursus? Neem dan eens een kijkje op  onlinegeboorteacademie.nl

Stress- en angstbeheersing

Tijdens de bevalling geldt: hoe meer ontspannen de moeder is, hoe effectiever de weeën zullen zijn. Daarentegen brengen stress en angst het vlotte verloop van de bevalling in gevaar en maken ze de ervaring pijnlijker. Er zijn verschillende methoden om stress en angstgevoelens te beheersen. Tijdens je zwangerschap kun je enkele ontspanningstechnieken leren, zoals: diepe ademhalingsoefeningen, visualisatie, meditatie, yoga of zelfhypnose. Door één of meer van deze technieken te gebruiken, kun je de pijn tijdens de bevalling beter onder controle houden. Als de gedachte aan een bevalling voorbereiden stressvol of beangstigend voor jou is, neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Bevalling voorbereiden
Verdere voorbereidingen

Tijdens je zwangerschap hebben enkele belangrijke beslissingen invloed op de bevalling. Het vooraf maken van een geboorteplan of bevalplan kan je helpen deze situaties te identificeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld :

  • Kies of je jouw zwangerschap liever laat controleren door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige.
  • Houd in gedachten dat het mogelijk is dat de baby een stuitligging heeft. De arts zal dan een manoeuvre moeten doen, waarbij de baby in de baarmoeder ondersteboven wordt gekeerd, zodat deze in een betere positie voor de bevalling is.
  • Overweeg een keizersnede als de situatie dit vereist, bijvoorbeeld bij een moeilijke positie van de baby in de baarmoeder of als het gaat om een erg zware baby.
  • Aanwezigheid van een maternale infectie met risico van overdracht op de baby tijdens vaginale bevalling;
  • Placenta previa (placenta geplaatst op zo een manier dat het de doorgang van de baby blokkeert);

(Tip!) Een bevalling voorbereiden samen met je partner kan ook voor rust bij je partner zorgen)

Bevalling voorbereiden

Bevalplan cadeau

Geplaatst op Geef een reactie

Mogelijkheden met de placenta

Mogelijkheden met de placenta

Placenta

Mogelijkheden met de placenta

Wat te doen met de placenta?

Nadat je kindje geboren is, volgt er ook nog de nageboorte van de placenta. Dit orgaan heeft al die tijd dat jouw kindje in de buik zat gezorgd dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkreeg. Het is dan waarschijnlijk ook niet onvoorstelbaar dat deze nog erg nuttig kan zijn voor verschillende doeleinden. In dit artikel lees je een aantal mogelijkheden rondom wat de doen met de moederkoek die je kunt opnemen in je bevalplan.

Placenta

Placenta consumeren

De naam moederkoek klinkt bij deze manier helemaal zo gek nog niet: je kunt hem namelijk opeten. Het klinkt misschien een beetje raar als je het voor het eerst hoort, maar dat valt eigenlijk reuze mee. De meeste zoogdieren doen het namelijk! Je zou bijna kunnen zeggen dat het zonde is om niet te doen, aangezien je door het consumeren enorm veel waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zijn onder andere:

  • IJzer
  • Vitamine E
  • Prolactine
  • Oxytocine
  • Stamcellen


De meeste vrouwen beschrijven de ervaring van het opeten als therapeutisch en weldadig. Het zou hen een betere weerstand, sneller herstel en beter energielevel geven. Bovendien kwam bij hen de borstvoeding sneller op gang. De moederkoek kan zowel gebakken als rauw gegeten worden en zou smaken naar biefstuk. Klinkt niet verkeerd, toch?

Placenta

Pillen van maken

Mocht je het opeten van de moederkoek net iets te ver vinden gaan, dan kun je er ook pillen van maken. Geboortewerkers drogen hem dan, vermalen hem tot poeder en stoppen dit in een capsule. Vervolgens kun je deze capsules als supplement innemen, waardoor je alle waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt die je ook met het opeten binnen zou krijgen. De capsules zijn twee jaar lang houdbaar als je ze in de vriezer plaatst. Hierdoor kunnen ze dus nog lang na de bevalling van dienst zijn. Bijvoorbeeld wanneer je weer ongesteld wordt, wanneer de borstvoeding even wat moeizamer gaat of wanneer je schommelingen merkt in je hormoonhuishouding. Om dit te laten capsuleren kan je op deze website een kijkje nemenLijkt dit je wat? Neem het dan op in je geboorteplan.bbv

Een boom planten

De placenta zit vol voedingsstoffen, die onder andere ook zorgen voor een vruchtbare grond. Wanneer je hem begraaft, zal de grond vruchtbaarder worden en kun je er iets in planten. Een boom is extra leuk om te planten, aangezien die lang leeft en als het ware meegroeit met je kindje.

Verwerken in een sieraad

De perfecte manier om het voormalige huisje van je kindje voor altijd bij je te dragen, is via een sieraad. Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt laten doen en je kunt het sieraad helemaal personaliseren.

Placenta

Lotusgeboorte

Er is ook nog de optie om te kiezen voor een lotusgeboorte. Bij deze methode laat je de navelstreng vastzitten tot deze er op natuurlijke wijze afvalt. Het duurt meestal rond de drie tot vijf dagen totdat de navelstreng loslaat. Wanneer de nageboorte plaatsvind, zit de baby dus nog vast aan de navelstreng. Er is hierdoor een betere connectie tussen de baby en de nageboorte. Ook krijgt de baby meer bloed toegevoerd, wat een positief effect heeft op zijn of haar warmtehuishouding. Wil jij graag een lotusbevalling? Schrijf dit dan duidelijk op in je bevalplan.

Wat doe je met jouw keuze?

De standaardprocedure in ziekenhuizen wat betreft placenta’s is om hem weg te gooien. Er wordt dan ook niet vaak gevraagd naar wat je er mee wil doen. Het is daarom belangrijk om jouw voorkeur duidelijk aan te geven, mocht je niet willen dat hij weggegooid wordt. Ook is het erg belangrijk om deze voorkeur op te nemen in je geboorteplan.

Placenta

Verder lezen

Geplaatst op Geef een reactie

Eerste uur met je baby

Golden hour

Golden hour

Eerste uur met je baby

Het eerste uur met je baby wordt ook wel “the golden hour” genoemd. Dit is het moment waarop je je kleintje eindelijk ziet én heerlijk kunt vasthouden. Om dit speciale moment extra intens te kunnen beleven, is het verstandig om van te voren te bedenken hoe je het eerste uur wilt invullen. Wil je de baby bijvoorbeeld direct op je buik gelegd krijgen of wil je liever dat hij eerst gewassen wordt? En wie mag de navelstreng door knippen? Vergeet niet om jouw ideeën meteen te verwerken in je bevalplan. Zo kan ook de verloskundige rekening houden met jouw wensen.

Golden hour

Wat wil je wel en niet tijdens het golden hour?

Direct na de geboorte wil de één misschien juichend de familie inlichten, terwijl de ander liever in alle rust even bijkomt. Bedenk van te voren wat jij fijn zou vinden en verwerkt dit direct in je geboorteplan. Spreek bijvoorbeeld af dat familie en vrienden pas na een paar uur op de hoogte gesteld worden. Zo kunnen jullie dit bijzondere moment echt met elkaar beleven. Andere zaken die je moet overwegen zijn:

Wie knipt de navelstreng door?
Wil je dat de baby direct schoongemaakt of gedept wordt?
Wil je de baby direct op je buik?
Mag de baby gewassen, aangekleed en gewogen worden of wil je eerst genieten van tijd samen?
Wil je binnen het eerste uur borstvoeding geven?
Wie mag er aanwezig zijn tijdens het golden hour?

Eerste uur met je baby

Wat als de bevalling anders verloopt dan gedacht?

Veel verloskundige zullen je het eerste uur de tijd geven voor huid op huid contact met de baby. Medische controles worden zo veel mogelijk uitgesteld. Houd er wel rekening mee dat de placenta nog geboren moet worden en dat niet alle bevallingen even soepel verlopen. Misschien ben je na de bevalling niet direct in staat om de baby vast te houden. Spreek daarom met je (eventuele) partner of verloskundige af wat jullie in dit geval doen. Zo kan je partner het huid op huid contact op zich nemen. Noteer uiteraard ook deze wensen in je geboorteplan.

De omgeving

Een pasgeboren baby wil je aan zo min mogelijk prikkels blootstellen. Kies er daarom voor om de lichten te dimmen, rustgevende muziek te draaien en zacht te praten. Ook is het voor de baby fijn als zijn ouders dicht in de buurt blijven. Laat je partner bijvoorbeeld mee gaan als de kleine gewassen wordt. Probeer kraambezoek even uit te stellen totdat jullie beide een beetje op aarde geland zijn. Je wil je kindje graag welkom heten op een ontspannen manier! Vergeet tot slot niet om ook huid op huid contact met de partner in te plannen. Dit is een heel bijzonder moment dat belangrijk is voor de hechting.

Golden hour

Bevalplan

Het bevalplan is het ideale hulpmiddel om een bevalling voor te bereiden en zo fijn mogelijk te laten verlopen. Hierboven vind je meerdere punten die je in het geboorteplan kunt noteren. Hoewel elke bevalling uniek is (en niet altijd gaat zoals je van te voren had gehoopt), kun je wel je belangrijkste wensen proberen na te streven met behulp van dit naslagwerk! Tip: vraag je verloskundige eens om advies. De verloskundige weet als geen ander wat wel en niet mogelijk is tijdens het eerste uur met je baby.

Golden hour

Verder lezen

Geplaatst op Geef een reactie

Omgeving tijdens de bevalling

Omgeving tijdens de bevalling

Omgeving

Omgeving tijdens de bevalling

De omgeving heeft een grote invloed op hoe jij je voelt tijdens de bevalling. Zo wil jij je natuurlijk op je gemak voelen, comfortabel zijn en alle belangrijke attributen bij de hand hebben. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn en welke opties je echt in je bevalplan moet opnemen? Lees dan snel verder.

Sfeer tijdens de bevalling

Praktische zaken

Als je graag een thuisbevalling wilt, is het belangrijk om na te denken over waar je gaat bevallen. Kies bijvoorbeeld voor de woonkamer of slaapkamer. Richt de omgeving op een sfeervolle én praktische manier in. Zo is het belangrijk dat de verloskundige voldoende ruimte heeft. Mocht je een bevalbad of geboortebal in je geboorteplan hebben opgenomen, dan moet je ook hier ruimte voor hebben. Verwijder bij voorkeur alle spullen die je niet nodig hebt, in de weg staan en je kunnen afleiden (zoals de overvolle wasmand). Zorg er bovendien voor dat je alles bij de hand hebt en dat het bed of de bank voorzien is van een hoeslaken.

Muziek of stilte zet het in je geboorteplan

Of je wilt bevallen met muziek op de achtergrond of in alle stilte wilt persen is een persoonlijke keuze. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat muziek rustgevend en pijnverlichtend kan werken maar zijn er ook vrouwen wiens hoofd absoluut niet naar muziek staat. Probeer (als je muziek wilt luisteren) van te voren een fijne playlist samen te stellen. Wellicht wil je oppeppende muziek of juist klassieke muziek. Twijfel je? Maak dan meerdere playlists en geef je partner of buddy duidelijke instructies (nu is het tijd voor hardcore, schat). Verwerk je keuze ook in je geboorteplan, zo weet iedereen wat jij fijn vindt.

Omgeving tijdens de bevalling
Creëer sfeer

De sfeer tijdens je bevalling wordt bepaald door heel veel factoren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht gedimd kan worden, plaats geurkaarsjes in de ruimte en creëer een plek waar jij je veilig en geborgen voelt. Zorg er voor dat jij kan richten op hetgeen waar het nu echt om draait: een kindje op de wereld zetten. Regel eventueel met buren of familieleden dat kinderen en huisdieren bij hun kunnen logeren als de bevalling begint. Zo kun jij je optimaal concentreren en word je niet afgeleid door bezorgde broertjes en zusjes of een blaffende hond.

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis is net wat anders dan thuis. Een ziekenhuiskamer voelt vaak wat minder persoonlijk en sfeervol aan. Zorg er daarom voor dat jij belangrijke spullen van thuis gewoon zelf meeneemt. Zo is het fijn om je eigen dekbedovertrek of hoofdkussen mee te nemen en kun je er voor kiezen om de ruimte gezellig te maken met foto’s en andere persoonlijke stukken. Vraag van te voren aan de verloskundige wat er allemaal mogelijk is. Zo voorkom je een teleurstelling als bepaalde wensen niet mogelijk zijn om uit te voeren in het ziekenhuis.

Goed om te weten: een bevalplan is een heel fijn hulpstuk tijdens de bevalling. In het bevalplan zet jij al je belangrijkste wensen op een rijtje. Zo weet iedereen in wat voor omgeving jij wilt bevallen en op welke manier jij het kindje graag wilt verwelkomen.

Geboorteplan

Verder lezen

Geplaatst op Geef een reactie

Hulpstukken tijdens de bevalling

Hulpstukken tijdens de bevalling

Hulpstukken

Hulpstukken tijdens de bevalling

Hoewel je nooit met zekerheid kunt zeggen hoe een bevalling gaat verlopen, zijn er een aantal dingen je van te voren kunt voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een aantal hulpstukken in huis zijn. Een bevalbad, geboortebal en baarkruk helpen jou om de weeën op te vangen en het persen makkelijker te maken. Lees hieronder hoe je de hulpmiddelen gebruikt én vergeet niet om deze meteen op te nemen in jouw bevalplan! Zo weet ook de verloskundige wat jouw wensen zijn.

Geboortebal

Geboortebal

De geboortebal is een echte musthave. Tijdens de bevalling kun je op de bal heen en weer bewegen om de weeën op te vangen. Doordat je verschillende bewegingen kunt maken, zul je je ontspannen en beter kunnen concentreren op de bevalling. De verschillende bewegingen zorgen er bovendien voor dat de bevalling soepeler verloopt. Een ander groot voordeel is dat ook tijdens én na de zwangerschap de geboortebal van pas komt. Gebruik de bal voor yoga-oefeningen of laat je kindje (als hij of zij wat groter is) lekker met de bal spelen.

Bevalbad

Bevallen in bad kent heel veel voordelen. Zo werkt het warme water ontspannend en kun je in het water beter bewegen. Ook wordt de pijn beter verdeeld en verloopt de bevallen vaak wat geleidelijker. Een ander groot voordeel is dat het voor baby’s fijn is om geboren te worden in het warme water. Een nadeel is dat een gewoon bad vaak niet geschikt is om in te bevallen. Een gewoon bad is namelijk meestal vrij krap en biedt niet voldoende ruimte voor de verloskundige om je te kunnen helpen. 

Huur of koop daarom een speciaal bevalbad. Dit bad plaats je in de woonkamer of slaapkamer. Houd er wel rekening mee dat je vrij veel ruimte nodig hebt en dat het even duurt voordat het bad vol is gelopen. Met de juiste voorbereiding is het bad echter een super fijn hulpmiddel tijdens de bevalling. Uiteraard kun je het bad ook alleen gebruiken tijdens het opvangen van de weeën. Bevalbad huren? Kijk dan op bevallingsbaden.nl

Bevalbad

Baarkruk

De baarkruk is een heel natuurlijk en fijn hulpmiddel tijdens het persen. Doordat je in een zittende positie zit, kun je meer kracht zetten met je benen. Je partner kan bovendien lekker achter je zitten en je ondersteunen, masseren en coachen waar nodig. Voor veel partners is het fijn dat ze op deze manier kunnen helpen. De baarkruk is verkrijgbaar in verschillende varianten en super praktisch. Haal er eentje in huis zodat je tijdens de bevalling zelf kunt kiezen of je (op het moment suprême) liever liggend of zittend wilt persen.

Verwerk de hulpstukken in het geboorteplan

Een geboorteplan opstellen is een handige manier om al jouw wensen vorm te geven. Het bevalplan kan een leidraad vormen tijdens de bevalling én is een super leuk aandenken aan dit bijzondere moment. Andere zaken die je opneemt in het geboorteplan zijn bijvoorbeeld hoe je het eerste uur met de baby wilt doorbrengen en wat je van je omgeving verwacht. Verwerk ook zaken zoals wie mag de navelstreng doorknippen, wil je wel of geen muziek luisteren tijdens de bevalling en wil je direct of na een aantal uur de familie inlichten in het plan. Veel succes!

Bevalbad

Verder lezen

Geplaatst op Geef een reactie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Om de pijn tijdens je bevalling tegen te gaan of te verminderen zijn er verschillende manieren van pijnbestrijding. Je kunt hierbij denken aan medicijnen, maar er zijn ook andere opties. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje. Je voorkeur(en) kun je invullen op je bevalplan. De verloskundige die je terzijde staat, is door dit geboorteplan exact op de hoogte van jouw wensen!

Pijnbestrijding thuis

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Wanneer je er voor kiest om thuis te bevallen ben je beperkt in het aantal manieren dat je kan gebruiken om de pijn te bestrijden. In het ziekenhuis gebeurt dit onder supervisie van iemand die hiervoor speciaal is opgeleid. Bij een thuisbevalling mag er geen gebruik worden gemaakt van deze medische middelen, maar er zijn andere manieren om de barenspijn te verlichten.

Natuurlijke pijnbestrijding

Maak je gebruik van pijnbestrijdende middelen waarbij geen gespecialiseerde kennis en/of ingewikkelde apparaten nodig zijn dan spreek je van natuurlijke bestrijding van pijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het veranderen van houding en het doen van ademhalingsoefeningen. Goede begeleiding van de verloskundige bied je zekerheid en vertrouwen.

Alternatieve vormen

Wanneer de toepassing van pijnbestrijdende middelen thuis wél gespecialiseerde kennis vereist dan valt deze bestrijding onder de alternatieve vormen. Voorbeelden hiervan zijn:

acupunctuur > met naaldjes worden de energiebanen van je lichaam gestimuleerd om pijn beter te verdragen (Lees hier meer: accupunctuur.nl)
hypnose > hierdoor kom je in een meditatieve, kalmerende toestand
fytotherapie > een fytotherapeut kan je helpen met het gebruik van kruiden
acupressuur > werkt net als acupunctuur, maar dan met de hand in plaats van met naaldjes
Transcutane Elektrische Neuro Simulatie (TENS) > door kleine stroomstootjes worden de van de weeën afkomstige pijnprikkels onderschept
waterinjecties > worden toegediend in de onderrug, waardoor de pijn aldaar wordt verminderd
aromatherapie > rustgeven of juist activerend, om de juiste gemoedstoestand te creëren

Je dient er rekening mee te houden dat niet alle bovenstaande vormen van pijnbestrijding altijd beschikbaar zijn tijdens de bevalling. Wil je een alternatieve vorm opnemen in je bevalplan? Bespreek dit dan van tevoren met je verloskundige.

Pijnbestrijding ziekenhuis

Bestrijding van pijn bij een ziekenhuisbevalling

Ook bij een ziekenhuisbevalling kun je jouw voorkeuren voor wat betreft bestrijding van pijn opnemen in je geboorteplan. De hieronder genoemde vormen van bestrijding kunnen alleen toegepast worden wanneer je in het ziekenhuis bevalt:

De ruggenprik

Om ondersteuning te bieden tijdens de bevalling kan de ruggenprik op twee manieren gebruikt worden. Beval je vaginaal dan kun je een epidurale ruggenprik krijgen. De pijn wordt dan onderdrukt, maar je hebt nog steeds controle over je spieren. Je kunt echter wel verminderde spierkracht ervaren bij deze manier van pijnbestrijding. Onderga je een keizersnede dan wordt spinale anesthesie toegepast. Deze prik zorgt ervoor dat je je onderlichaam helemaal niet meer kunt bewegen tijdens de bevalling. Deze prik kan niet worden gebruikt bij een vaginale bevalling.

Injectie met pethidine

In het ziekenhuis zijn injecties die de ergste pijn onderdrukken voorhanden. De uitwerking van deze injecties kan worden ervaren als een roesje. Het gebruikte medicijn, vaak pethidine, heeft hetzelfde soort krachtige werking als morfine. Het middel werkt ontspannend en pijnstillend, maar verdooft je niet helemaal.

Een pijnpompje

Het pijnbestrijdingsmiddel remifentanil, ook een morfine-achtig medicijn, wordt toegediend via een infuus. Aan dit infuus zit een pompje verbonden. Jij kunt dit pijnpompje zelf met je hand bedienen. Je kunt dan timen en bepalen wanneer je jezelf een hoeveelheid remifentanil toedient, zodat je de ergste pijn van de weeën op kunt vangen.

Lachgas

In veel geboortecentra en ziekenhuizen kun je tegenwoordig gebruik maken van lachgas. Ook hierbij bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je het middel toedient. Via een maskertje adem je het lachgas in. Lachgas in veilig: het werkt een korte tijd en is niet schadelijk voor je baby.

Pijnbestrijding

Verder lezen