Bevalplan

Bevalling fases

Fases van de bevalling

Baby, het is tijd!

De bevalling van elke vrouw is uniek, zelfs van de ene zwangerschap tot de andere. Soms is de bevalling binnen een paar uur voorbij. In andere gevallen test de bevalling het fysieke en emotionele uithoudingsvermogen van een moeder. Je zal pas weten hoe je bevalling zal zijn totdat ze gebeurt. Je kan je gelukkig wel voorbereiden door de typische opeenvolging van de drie fases van de bevalling  te begrijpen en door een geboorteplan van Bevalplan te gebruiken.

Fases van de bevalling

De eerste fase van de bevalling: dilatatie

Voordat de bevalling begint, is je baarmoederhals lang en stevig. Tijdens de eerste uren van de bevalling trekken de spieren van de baarmoeder samen en helpen ze de baarmoederhals te verkorten en verzachten, zodat deze kan verwijden. Voor nieuwe moeders kan deze fase zes tot 36 uur duren.

Gedurende deze tijd kan je last krijgen van:

  • Contracties – sommige kunnen vrij mild zijn, zoals menstruatiepijn; andere kunnen scherp en sterk zijn. Aanvankelijk zullen de weeën kort zijn (tussen 30 en 40 seconden) en onregelmatig. Zodra de weeën vijf minuten uit elkaar liggen en een minuut of langer duren, wordt gezegd dat de bevalling ‘vastgesteld’ is.
  • Een ‘show’ – de afvoer van een slijmprop die dik en vezelig of bloederig kan zijn. Dit kan gebeuren op de dag dat je gaat bevallen, of tot een week ervoor.
  • ‘Je water breekt’ – dit betekent dat de vruchtzak rond je baby is gescheurd. Elke bevalling is anders. Als je denkt dat je aan het bevallen bent, is het eerste wat je moet doen, ontspannen en kalm blijven.

Dingen om te doen en te proberen in het ziekenhuis:

  • Probeer je lichaam niet op te spannen tijdens weeën. Je lichaam probeert iets los
    te laten, niet vast te houden.
  • Zoek posities die comfortabel aanvoelen. Loop langzaam door de gangen, leun tegen de muren. Probeer van het bed af te blijven, tenzij voor een korte rustpauze.
Fases van een bevalling

De tweede fase van de bevalling: je baby

De tweede fase van de bevalling begint wanneer de baarmoederhals volledig is verwijd en het hoofd van de baby uit de baarmoeder naar beneden gaat en in de vagina (of geboortekanaal). Jouw taak in dit stadium is om de baby door het geboortekanaal te duwen, dus je hebt vooral gerichte vastberadenheid en energie nodig. De geboorte van je baby kan 30 minuten tot een uur of langer duren. Deze tweede fase kan verder worden verlengd als je een ruggenprik hebt. Een klein aantal vrouwen heeft hulp nodig bij hun bevalling, hetzij met een tang, hetzij met een vacuümextractie. De verloskundige kiest wat het beste bij je situatie past.

De derde fase van de bevalling: de placenta

De laatste fase van de bevalling is de bevalling van de placenta. Dit kan gebeuren op een van de twee onderstaande manieren.

Fysiologische behandeling

Fysiologische derde fase betekent wachten tot je placenta spontaan bevalt met je inspanning. Dit kan tot een uur na de bevalling duren; terwijl je wacht, wordt huid-op-huid met je baby en een eerste borstvoeding aangemoedigd.

Actief

Actief beheer omvat het injecteren van een contractiemedicijn) in je been terwijl de schouders van je baby worden geboren. Dit versnelt de bevalling van de placenta en je baarmoeder trekt zich samen om bloedverlies te verminderen en ervoor te zorgen dat je baarmoeder blijft samentrekken.
Wil je graag voorbereid zijn op je bevalling? Een geboorteplan van Bevalplan helpt je hierbij. Met een geboorteplan kan je je tijdens je bevalling helemaal focussen zonder je zorgen te maken over praktische zaken!

Fases van de bevalling