Bevalplan

Omgeving

Omgeving tijdens de bevalling

De omgeving heeft een grote invloed op hoe jij je voelt tijdens de bevalling. Zo wil jij je natuurlijk op je gemak voelen, comfortabel zijn en alle belangrijke attributen bij de hand hebben. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn en welke opties je echt in je bevalplan moet opnemen? Lees dan snel verder.

Sfeer tijdens de bevalling

Praktische zaken

Als je graag een thuisbevalling wilt, is het belangrijk om na te denken over waar je gaat bevallen. Kies bijvoorbeeld voor de woonkamer of slaapkamer. Richt de omgeving op een sfeervolle én praktische manier in. Zo is het belangrijk dat de verloskundige voldoende ruimte heeft. Mocht je een bevalbad of geboortebal in je geboorteplan hebben opgenomen, dan moet je ook hier ruimte voor hebben. Verwijder bij voorkeur alle spullen die je niet nodig hebt, in de weg staan en je kunnen afleiden (zoals de overvolle wasmand). Zorg er bovendien voor dat je alles bij de hand hebt en dat het bed of de bank voorzien is van een hoeslaken.

Muziek of stilte zet het in je geboorteplan

Of je wilt bevallen met muziek op de achtergrond of in alle stilte wilt persen is een persoonlijke keuze. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat muziek rustgevend en pijnverlichtend kan werken maar zijn er ook vrouwen wiens hoofd absoluut niet naar muziek staat. Probeer (als je muziek wilt luisteren) van te voren een fijne playlist samen te stellen. Wellicht wil je oppeppende muziek of juist klassieke muziek. Twijfel je? Maak dan meerdere playlists en geef je partner of buddy duidelijke instructies (nu is het tijd voor hardcore, schat). Verwerk je keuze ook in je geboorteplan, zo weet iedereen wat jij fijn vindt.

Omgeving tijdens de bevalling
Creëer sfeer

De sfeer tijdens je bevalling wordt bepaald door heel veel factoren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht gedimd kan worden, plaats geurkaarsjes in de ruimte en creëer een plek waar jij je veilig en geborgen voelt. Zorg er voor dat jij kan richten op hetgeen waar het nu echt om draait: een kindje op de wereld zetten. Regel eventueel met buren of familieleden dat kinderen en huisdieren bij hun kunnen logeren als de bevalling begint. Zo kun jij je optimaal concentreren en word je niet afgeleid door bezorgde broertjes en zusjes of een blaffende hond.

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis is net wat anders dan thuis. Een ziekenhuiskamer voelt vaak wat minder persoonlijk en sfeervol aan. Zorg er daarom voor dat jij belangrijke spullen van thuis gewoon zelf meeneemt. Zo is het fijn om je eigen dekbedovertrek of hoofdkussen mee te nemen en kun je er voor kiezen om de ruimte gezellig te maken met foto’s en andere persoonlijke stukken. Vraag van te voren aan de verloskundige wat er allemaal mogelijk is. Zo voorkom je een teleurstelling als bepaalde wensen niet mogelijk zijn om uit te voeren in het ziekenhuis.

Goed om te weten: een bevalplan is een heel fijn hulpstuk tijdens de bevalling. In het bevalplan zet jij al je belangrijkste wensen op een rijtje. Zo weet iedereen in wat voor omgeving jij wilt bevallen en op welke manier jij het kindje graag wilt verwelkomen.

Geboorteplan