Bevalplan

Begin van de bevalling

Hoe merk je dat de bevalling is begonnen?

Het begin van de bevalling

Tel jij de dagen af naar je uitgerekende datum? Of vraag je je bij elk pijntje af of dit het begin van de bevalling zal zijn? Wees dan gerust. De meeste bevallingen beginnen vanzelf tussen de 37 en de 40 weken. Je merkt vaak vanzelf dat dit écht het begin is en ook je verloskundige kan je zekerheid bieden. Mocht je toch nog twijfelen (of graag goed voorbereid zijn) lees hieronder dan meer over de eerste tekenen van de bevalling.

Begin van de bevalling

De slijmprop

Voordat de bevalling begint, verlies je de slijmprop. Dit is een taai, glazig propje van een paar centimeter groot. Helaas is het verlies van de slijmprop geen hele precieze indicatie. Het kan soms nog een paar dagen duren voordat je echt gaat bevallen. Ook merken sommige vrouwen niet dat ze de slijmprop hebben verloren.

Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen is een heel duidelijk teken dat de bevalling echt gaat beginnen. Houd er wel rekening mee dat het breken van de vliezen niet –net als in films- met een grote stortvloed gebeurt. Vaak verlies je geleidelijk wat druppeltjes vruchtwater. Neem contact op met je verloskundige als het vruchtwater niet helder of licht van kleur is.

Het begin van de weeën

Tijdens je zwangerschap heb je vaak last van voorweeën. Het verschil tussen voorweeën en de échte weeën is echter dat de weeën terug blijven komen en steeds heftiger worden. Check hoeveel tijd er tussen de pijnscheuten zit en geef dit door aan je verloskundige. Goed om te weten: weeën voelen vaak als menstruatiepijn of lage rugpijn. Weeën beginnen vaak ’s nachts en komen (in het begin) met vrij lange tussenpozen.

Start van de bevalling

Zijn er nog andere voortekenen?

Er zijn verschillende voortekenen die er op kunnen wijzen dat de bevalling nabij is. Zo kun je last krijgen van diarree, misselijkheid, rugpijn en zuurbranden. Andere vrouwen krijgen het midden in de nacht koud, terwijl andere vrouwen een enorme behoefte voelen om zich terug te trekken. Probeer altijd naar je lichaam te luisteren en nog wat extra rust te pakken de dagen voor je bevalling.

Wat als je twijfelt?

Twijfel je of de bevalling is begonnen? Neem dan contact op met je verloskundige. Deze weet je vaak gerust te stellen of kan een afspraak maken om langs te komen. Zorg er in ieder geval voor dat je rustig blijft. Een bevalling verloopt nooit helemaal zoals je van te voren verwacht had, zelfs niet als het je tweede of derde kindje is!

Bevalplan

Zodra de bevalling gaat beginnen, is het fijn om het geboorteplan er bij te pakken. In het bevalplan staan al jouw wensen duidelijk vorm gegeven. Kijk nog even rustig door welke onderdelen voor jou (en je partner) belangrijk zijn. Wees eventueel niet bang om een klein beetje af te wijken van het geboorteplan. Het geboorteplan is een leidraad maar absoluut niet bindend. Kies bijvoorbeeld toch voor pijnbestrijding als dit nodig is of zet de “rustgevende” muziek uit als je op het moment suprême niet in de mood bent voor een panfluit. Good luck!