Het eerste uur met je baby wordt ook wel “the golden hour” genoemd. Dit is het moment waarop je je kleintje eindelijk ziet én heerlijk kunt vasthouden. Om dit speciale moment extra intens te kunnen beleven, is het verstandig om van te voren te bedenken hoe je het eerste uur wilt invullen. Wil je de baby bijvoorbeeld direct op je buik gelegd krijgen of wil je liever dat hij eerst gewassen wordt? En wie mag de navelstreng door knippen? Vergeet niet om jouw ideeën meteen te verwerken in je bevalplan. Zo kan ook de verloskundige rekening houden met jouw wensen.
Wat wil je wel en niet tijdens het golden hour?
Direct na de geboorte wil de één misschien juichend de familie inlichten, terwijl de ander liever in alle rust even bijkomt. Bedenk van te voren wat jij fijn zou vinden en verwerkt dit direct in je geboorteplan. Spreek bijvoorbeeld af dat familie en vrienden pas na een paar uur op de hoogte gesteld worden. Zo kunnen jullie dit bijzondere moment echt met elkaar beleven. Andere zaken die je moet overwegen zijn:
Wie knipt de navelstreng door?
Wil je dat de baby direct schoongemaakt of gedept wordt?
Wil je de baby direct op je buik?
Mag de baby gewassen, aangekleed en gewogen worden of wil je eerst genieten van tijd samen?
Wil je binnen het eerste uur borstvoeding geven?
Wie mag er aanwezig zijn tijdens het golden hour?
Wat als de bevalling anders verloopt dan gedacht?
Veel verloskundige zullen je het eerste uur de tijd geven voor huid op huid contact met de baby. Medische controles worden zo veel mogelijk uitgesteld. Houd er wel rekening mee dat de placenta nog geboren moet worden en dat niet alle bevallingen even soepel verlopen. Misschien ben je na de bevalling niet direct in staat om de baby vast te houden. Spreek daarom met je (eventuele) partner of verloskundige af wat jullie in dit geval doen. Zo kan je partner het huid op huid contact op zich nemen. Noteer uiteraard ook deze wensen in je geboorteplan.
De omgeving
Een pasgeboren baby wil je aan zo min mogelijk prikkels blootstellen. Kies er daarom voor om de lichten te dimmen, rustgevende muziek te draaien en zacht te praten. Ook is het voor de baby fijn als zijn ouders dicht in de buurt blijven. Laat je partner bijvoorbeeld mee gaan als de kleine gewassen wordt. Probeer kraambezoek even uit te stellen totdat jullie beide een beetje op aarde geland zijn. Je wil je kindje graag welkom heten op een ontspannen manier! Vergeet tot slot niet om ook huid op huid contact met de partner in te plannen. Dit is een heel bijzonder moment dat belangrijk is voor de hechting.
Bevalplan
Het bevalplan is het ideale hulpmiddel om een bevalling voor te bereiden en zo fijn mogelijk te laten verlopen. Hierboven vind je meerdere punten die je in het geboorteplan kunt noteren. Hoewel elke bevalling uniek is (en niet altijd gaat zoals je van te voren had gehoopt), kun je wel je belangrijkste wensen proberen na te streven met behulp van dit naslagwerk! Tip: vraag je verloskundige eens om advies. De verloskundige weet als geen ander wat wel en niet mogelijk is tijdens het eerste uur met je baby.