Bevalplan

Hulpstukken

Hulpstukken tijdens de bevalling

Hoewel je nooit met zekerheid kunt zeggen hoe een bevalling gaat verlopen, zijn er een aantal dingen je van te voren kunt voorbereiden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een aantal hulpstukken in huis zijn. Een bevalbad, geboortebal en baarkruk helpen jou om de weeën op te vangen en het persen makkelijker te maken. Lees hieronder hoe je de hulpmiddelen gebruikt én vergeet niet om deze meteen op te nemen in jouw bevalplan! Zo weet ook de verloskundige wat jouw wensen zijn.

Geboortebal

Geboortebal

De geboortebal is een echte musthave. Tijdens de bevalling kun je op de bal heen en weer bewegen om de weeën op te vangen. Doordat je verschillende bewegingen kunt maken, zul je je ontspannen en beter kunnen concentreren op de bevalling. De verschillende bewegingen zorgen er bovendien voor dat de bevalling soepeler verloopt. Een ander groot voordeel is dat ook tijdens én na de zwangerschap de geboortebal van pas komt. Gebruik de bal voor yoga-oefeningen of laat je kindje (als hij of zij wat groter is) lekker met de bal spelen.

Bevalbad

Bevallen in bad kent heel veel voordelen. Zo werkt het warme water ontspannend en kun je in het water beter bewegen. Ook wordt de pijn beter verdeeld en verloopt de bevallen vaak wat geleidelijker. Een ander groot voordeel is dat het voor baby’s fijn is om geboren te worden in het warme water. Een nadeel is dat een gewoon bad vaak niet geschikt is om in te bevallen. Een gewoon bad is namelijk meestal vrij krap en biedt niet voldoende ruimte voor de verloskundige om je te kunnen helpen. 

Huur of koop daarom een speciaal bevalbad. Dit bad plaats je in de woonkamer of slaapkamer. Houd er wel rekening mee dat je vrij veel ruimte nodig hebt en dat het even duurt voordat het bad vol is gelopen. Met de juiste voorbereiding is het bad echter een super fijn hulpmiddel tijdens de bevalling. Uiteraard kun je het bad ook alleen gebruiken tijdens het opvangen van de weeën. Bevalbad huren? Kijk dan op bevallingsbaden.nl

Bevalbad

Baarkruk

De baarkruk is een heel natuurlijk en fijn hulpmiddel tijdens het persen. Doordat je in een zittende positie zit, kun je meer kracht zetten met je benen. Je partner kan bovendien lekker achter je zitten en je ondersteunen, masseren en coachen waar nodig. Voor veel partners is het fijn dat ze op deze manier kunnen helpen. De baarkruk is verkrijgbaar in verschillende varianten en super praktisch. Haal er eentje in huis zodat je tijdens de bevalling zelf kunt kiezen of je (op het moment suprême) liever liggend of zittend wilt persen.

Verwerk de hulpstukken in het geboorteplan

Een geboorteplan opstellen is een handige manier om al jouw wensen vorm te geven. Het bevalplan kan een leidraad vormen tijdens de bevalling én is een super leuk aandenken aan dit bijzondere moment. Andere zaken die je opneemt in het geboorteplan zijn bijvoorbeeld hoe je het eerste uur met de baby wilt doorbrengen en wat je van je omgeving verwacht. Verwerk ook zaken zoals wie mag de navelstreng doorknippen, wil je wel of geen muziek luisteren tijdens de bevalling en wil je direct of na een aantal uur de familie inlichten in het plan. Veel succes!

Bevalbad