Om de pijn tijdens je bevalling tegen te gaan of te verminderen zijn er verschillende manieren van pijnbestrijding. Je kunt hierbij denken aan medicijnen, maar er zijn ook andere opties. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje. Je voorkeur(en) kun je invullen op je bevalplan. De verloskundige die je terzijde staat, is door dit geboorteplan exact op de hoogte van jouw wensen!
Pijnbestrijding bij een thuisbevalling
Wanneer je er voor kiest om thuis te bevallen ben je beperkt in het aantal manieren dat je kan gebruiken om de pijn te bestrijden. In het ziekenhuis gebeurt dit onder supervisie van iemand die hiervoor speciaal is opgeleid. Bij een thuisbevalling mag er geen gebruik worden gemaakt van deze medische middelen, maar er zijn andere manieren om de barenspijn te verlichten.
Natuurlijke pijnbestrijding
Maak je gebruik van pijnbestrijdende middelen waarbij geen gespecialiseerde kennis en/of ingewikkelde apparaten nodig zijn dan spreek je van natuurlijke bestrijding van pijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het veranderen van houding en het doen van ademhalingsoefeningen. Goede begeleiding van de verloskundige bied je zekerheid en vertrouwen.
Alternatieve vormen
Wanneer de toepassing van pijnbestrijdende middelen thuis wél gespecialiseerde kennis vereist dan valt deze bestrijding onder de alternatieve vormen. Voorbeelden hiervan zijn:
acupunctuur > met naaldjes worden de energiebanen van je lichaam gestimuleerd om pijn beter te verdragen (Lees hier meer: accupunctuur.nl)
hypnose > hierdoor kom je in een meditatieve, kalmerende toestand
fytotherapie > een fytotherapeut kan je helpen met het gebruik van kruiden
acupressuur > werkt net als acupunctuur, maar dan met de hand in plaats van met naaldjes
Transcutane Elektrische Neuro Simulatie (TENS) > door kleine stroomstootjes worden de van de weeën afkomstige pijnprikkels onderschept
waterinjecties > worden toegediend in de onderrug, waardoor de pijn aldaar wordt verminderd
aromatherapie > rustgeven of juist activerend, om de juiste gemoedstoestand te creëren
Je dient er rekening mee te houden dat niet alle bovenstaande vormen van pijnbestrijding altijd beschikbaar zijn tijdens de bevalling. Wil je een alternatieve vorm opnemen in je bevalplan? Bespreek dit dan van tevoren met je verloskundige.
Bestrijding van pijn bij een ziekenhuisbevalling
Ook bij een ziekenhuisbevalling kun je jouw voorkeuren voor wat betreft bestrijding van pijn opnemen in je geboorteplan. De hieronder genoemde vormen van bestrijding kunnen alleen toegepast worden wanneer je in het ziekenhuis bevalt:
De ruggenprik
Om ondersteuning te bieden tijdens de bevalling kan de ruggenprik op twee manieren gebruikt worden. Beval je vaginaal dan kun je een epidurale ruggenprik krijgen. De pijn wordt dan onderdrukt, maar je hebt nog steeds controle over je spieren. Je kunt echter wel verminderde spierkracht ervaren bij deze manier van pijnbestrijding. Onderga je een keizersnede dan wordt spinale anesthesie toegepast. Deze prik zorgt ervoor dat je je onderlichaam helemaal niet meer kunt bewegen tijdens de bevalling. Deze prik kan niet worden gebruikt bij een vaginale bevalling.
Injectie met pethidine
In het ziekenhuis zijn injecties die de ergste pijn onderdrukken voorhanden. De uitwerking van deze injecties kan worden ervaren als een roesje. Het gebruikte medicijn, vaak pethidine, heeft hetzelfde soort krachtige werking als morfine. Het middel werkt ontspannend en pijnstillend, maar verdooft je niet helemaal.
Een pijnpompje
Het pijnbestrijdingsmiddel remifentanil, ook een morfine-achtig medicijn, wordt toegediend via een infuus. Aan dit infuus zit een pompje verbonden. Jij kunt dit pijnpompje zelf met je hand bedienen. Je kunt dan timen en bepalen wanneer je jezelf een hoeveelheid remifentanil toedient, zodat je de ergste pijn van de weeën op kunt vangen.
Lachgas
In veel geboortecentra en ziekenhuizen kun je tegenwoordig gebruik maken van lachgas. Ook hierbij bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je het middel toedient. Via een maskertje adem je het lachgas in. Lachgas in veilig: het werkt een korte tijd en is niet schadelijk voor je baby.