Wat te doen met de placenta?
Nadat je kindje geboren is, volgt er ook nog de nageboorte van de placenta. Dit orgaan heeft al die tijd dat jouw kindje in de buik zat gezorgd dat hij of zij voldoende voedingsstoffen binnenkreeg. Het is dan waarschijnlijk ook niet onvoorstelbaar dat deze nog erg nuttig kan zijn voor verschillende doeleinden. In dit artikel lees je een aantal mogelijkheden rondom wat de doen met de moederkoek die je kunt opnemen in je bevalplan.
Placenta consumeren
De naam moederkoek klinkt bij deze manier helemaal zo gek nog niet: je kunt hem namelijk opeten. Het klinkt misschien een beetje raar als je het voor het eerst hoort, maar dat valt eigenlijk reuze mee. De meeste zoogdieren doen het namelijk! Je zou bijna kunnen zeggen dat het zonde is om niet te doen, aangezien je door het consumeren enorm veel waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zijn onder andere:
- IJzer
- Vitamine E
- Prolactine
- Oxytocine
- Stamcellen
De meeste vrouwen beschrijven de ervaring van het opeten als therapeutisch en weldadig. Het zou hen een betere weerstand, sneller herstel en beter energielevel geven. Bovendien kwam bij hen de borstvoeding sneller op gang. De moederkoek kan zowel gebakken als rauw gegeten worden en zou smaken naar biefstuk. Klinkt niet verkeerd, toch?
Pillen van maken
Mocht je het opeten van de moederkoek net iets te ver vinden gaan, dan kun je er ook pillen van maken. Geboortewerkers drogen hem dan, vermalen hem tot poeder en stoppen dit in een capsule. Vervolgens kun je deze capsules als supplement innemen, waardoor je alle waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt die je ook met het opeten binnen zou krijgen. De capsules zijn twee jaar lang houdbaar als je ze in de vriezer plaatst. Hierdoor kunnen ze dus nog lang na de bevalling van dienst zijn. Bijvoorbeeld wanneer je weer ongesteld wordt, wanneer de borstvoeding even wat moeizamer gaat of wanneer je schommelingen merkt in je hormoonhuishouding. Om dit te laten capsuleren kan je op deze website een kijkje nemen. Lijkt dit je wat? Neem het dan op in je geboorteplan.bbv
Een boom planten
De placenta zit vol voedingsstoffen, die onder andere ook zorgen voor een vruchtbare grond. Wanneer je hem begraaft, zal de grond vruchtbaarder worden en kun je er iets in planten. Een boom is extra leuk om te planten, aangezien die lang leeft en als het ware meegroeit met je kindje.
Verwerken in een sieraad
De perfecte manier om het voormalige huisje van je kindje voor altijd bij je te dragen, is via een sieraad. Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt laten doen en je kunt het sieraad helemaal personaliseren.
Lotusgeboorte
Er is ook nog de optie om te kiezen voor een lotusgeboorte. Bij deze methode laat je de navelstreng vastzitten tot deze er op natuurlijke wijze afvalt. Het duurt meestal rond de drie tot vijf dagen totdat de navelstreng loslaat. Wanneer de nageboorte plaatsvind, zit de baby dus nog vast aan de navelstreng. Er is hierdoor een betere connectie tussen de baby en de nageboorte. Ook krijgt de baby meer bloed toegevoerd, wat een positief effect heeft op zijn of haar warmtehuishouding. Wil jij graag een lotusbevalling? Schrijf dit dan duidelijk op in je bevalplan.
Wat doe je met jouw keuze?
De standaardprocedure in ziekenhuizen wat betreft placenta’s is om hem weg te gooien. Er wordt dan ook niet vaak gevraagd naar wat je er mee wil doen. Het is daarom belangrijk om jouw voorkeur duidelijk aan te geven, mocht je niet willen dat hij weggegooid wordt. Ook is het erg belangrijk om deze voorkeur op te nemen in je geboorteplan.