De bevalling voorbereiden
Bevallen is een unieke gebeurtenis en het voorbereiden en hebben van een bevalplan is dan ook zeker aanbevolen. Zodoende maak je deze ervaring des te positiever door goed voorbereid te zijn op wat komen zal. Tijdens je zwangerschap is het essentieel om goed voor jezelf en je gezondheid te zorgen. Het hebben van een goede fysieke conditie zal je veel helpen als de tijd voor de bevalling aanbreekt. Door een gezonde levensstijl aan te nemen, bied je je foetus ook een optimale omgeving om zich te ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je gezond eet, je niet rookt of drinkt, je rust en een goede kwaliteit van slapen hebt, je stressniveau verminderd en dat je doet aan lichaamsbeweging. De lichaamsbeweging moet wel volgens de aanbevelingen van de verpleegster die je zwangerschap controleert. De bevalling voorbereiden kan je rust geven zodat je ontspannender gaat bevallen.
Prenatale cursussen
Is het de moeite waard om je als stel te registreren voor prenatale lessen? Veel toekomstige ouders stellen zichzelf deze vraag. Het antwoord is: ja! Inschrijven voor deze cursus samen met je partner is wat ons betreft één van de beste manieren om je goed voor te bereiden op de bevalling. Het behandelt een groot aantal zeer relevante onderwerpen die je zullen helpen om je zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode beter te beleven. Daarnaast leer je handige dingen om goed voor je baby te zorgen. Het is geweldig om meer te weten te komen via het internet, maar praten met experts en andere toekomstige ouders kan een zeer lonende ervaring zijn. De bevalling voorbereiden met een online cursus? Neem dan eens een kijkje op onlinegeboorteacademie.nl
Stress- en angstbeheersing
Tijdens de bevalling geldt: hoe meer ontspannen de moeder is, hoe effectiever de weeën zullen zijn. Daarentegen brengen stress en angst het vlotte verloop van de bevalling in gevaar en maken ze de ervaring pijnlijker. Er zijn verschillende methoden om stress en angstgevoelens te beheersen. Tijdens je zwangerschap kun je enkele ontspanningstechnieken leren, zoals: diepe ademhalingsoefeningen, visualisatie, meditatie, yoga of zelfhypnose. Door één of meer van deze technieken te gebruiken, kun je de pijn tijdens de bevalling beter onder controle houden. Als de gedachte aan een bevalling voorbereiden stressvol of beangstigend voor jou is, neem dan contact op met je arts of verloskundige.
Verdere voorbereidingen
Tijdens je zwangerschap hebben enkele belangrijke beslissingen invloed op de bevalling. Het vooraf maken van een geboorteplan of bevalplan kan je helpen deze situaties te identificeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld :
- Kies of je jouw zwangerschap liever laat controleren door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige.
- Houd in gedachten dat het mogelijk is dat de baby een stuitligging heeft. De arts zal dan een manoeuvre moeten doen, waarbij de baby in de baarmoeder ondersteboven wordt gekeerd, zodat deze in een betere positie voor de bevalling is.
- Overweeg een keizersnede als de situatie dit vereist, bijvoorbeeld bij een moeilijke positie van de baby in de baarmoeder of als het gaat om een erg zware baby.
- Aanwezigheid van een maternale infectie met risico van overdracht op de baby tijdens vaginale bevalling;
- Placenta previa (placenta geplaatst op zo een manier dat het de doorgang van de baby blokkeert);
(Tip!) Een bevalling voorbereiden samen met je partner kan ook voor rust bij je partner zorgen)